Hozzászólások: Miért halogatják olyan sokan a körülmetélést?

Felhasználóink hozzászólásai


Nyitotta: _vm_ - 2020-01-20 14:40:11
Eddigi megtekintés: 356
Beküldte Hozzászólások
GKM

2021-10-22 19:24:31

Mi elég szégyellős csapat voltunk a suliban. Én pl. nem igazán tudom mások előtt pisilni, mert a gimiben a srácok ott dohányoztak csapatokban és akkor inkább bementem a kabinba, de még ott is vizeletmegindítási gondjaim voltak, ahogy kint hallgatták a pisilésem hangjait a füstfújás közben. Egyszer be is néztek az ajtó fölött és ránéztek a fütyimre. Rém kínos volt, ahogy a fitymám hosszán nevetgélt az egyik bunkó. Ma már ezt a szakirodalom shy bladdernek azaz félénk vesének hívja és többnyire ezt kinőttem. 

 

A családunkban annyira nem volt téma a testi oktatás, hogy amikor a suli dokija is megnézte és azt mondta, hogy emeljem meg a heréimet, illetve húzzam hátra az előbőrömet, akkor hirtelen azt se tudtam, hogy miről beszél, mert annyira nem voltam felkészülve ilyen vizsgálatra a vizeletteszt után. Aztán megismételte, hogy a fitymámról beszél, holott az előbőr szót is hallottam már hittanon. Valahogy olyan váratlan volt az egész vizsgálat, hogy két idegen nő mustrál még éppen csak serdülő fiatal tenyészbikákat. Magamnak kellett csinálni, de a kint varakozó fiúk pedig hallották a beszélgetést. Még azt is megkérdezték, hogy volt-e már magömlésem vagy szoktam-e maszturbálni, holott apám soha nem kérdezte meg. Ez eddig olyan szinten tabutéma volt, hogy a szüleim sem mondtak semmit róla és váratlanul élt az első száraz pollúcóm 12 évesen. A lényeg, hogy mindenki zavarban volt az orvosi vizsgálatkor és a fiúöltözőbe fülig vörösen a tesitanárunk is csak annyit mondott, hogy reméli mindenkinek megvan mindene. Aztán később csak kiderült, hogy az egyik srácnak heresérve volt, aki nem is csinált titkot belőle miért hiányzott két hétig. Másik srác pedig vallási okok miatt metéltette magát körül, mert súlyos fitymaszűkülete volt egyébként is és ilyen félig-meddig zsidó volt a háttere. Ezt csak bizalmasan mondta el pár embernek. 

_vm_

2021-10-22 19:14:08

>Kezdetben iszonyúan rossz érzés volt, hogy ilyen brutálisan meg lett csonkítva a nemiszervem, ma már kimondottan örülök neki, hogy teljesen le lett csupaszítva a makkom.

Én is kissé brutálisan le lettem bőrtelenítve, sajnos korrekció kellett hozzá, hogy azt elérjem. Pedig nagyon fontos, hogy teljesen le legyen szedve  bőr és ne takarja a makkot még részben se. Sokkal kényelmesebb ha rendesen meg van csinálva, és tiszta hülyeség, ha csak minimálisan nyesegetnek belőle, aztán csak újabb problémák lépnek fel.

Sokan magától a "körülmetélés" szótól rettegnek, mert az ugye valami "zsidó dolog", és így mindenféle lelki traumát okoz nekik, hogy most akkor ilyen cimkét akasztottak rájuk. 

 

Csupasz makk

2021-10-22 18:56:40

Nekem sem magyarázták el, hogy a fitymát fel kell húzni pisiléskor, ezért én sem húztam fel amikor még volt mit. 12 éves koromban amikor annyira beszûkült a fitymám, hogy már pisilni sem tudtam rendesen, anyukám elvitt az orvoshoz. Szerencsére nálam nem volt halogatás, 8 nap múlva már meg is volt skalpolva a fütykösöm. Kezdetben iszonyúan rossz érzés volt, hogy ilyen brutálisan meg lett csonkítva a nemiszervem, ma már kimondottan örülök neki, hogy teljesen le lett csupaszítva a makkom. Szerintem az a baj, hogy a legtöbb férfi szégyenli, ha baj van a férfiasságával, a körülmetélést meg csonkolásnak veszik, holott nem az. Ilyen alapon az orr, vagy a torokmandula kivétele, vagy egy daganat eltávolítása is csonkítás. Ezért aztán sokan évekig szenvednek, akár a párkapcsolatuk is tönkremegy ahelyett, hogy lenyisszantanák azt a kis bõrdarabot.

_vm_

2021-10-20 18:20:58

Ha nem tudják a különbséget azzal az a baj, hogy könnyebb őket agymosni. Amerikában a mindenféle intaktivista többé-kevésbe szekták akkor érzik jól magukat, ha kamasz fiúkat akiknek nincs semmil bajuk sikerül depresszióssá tenni, a szüleik ellen fordítani, stb. Itt szó szerint agymosásról van szó, egyszerűen nem fogadják el, hogy valaki nincs megkeseredve a világgal, mert kiskorában körülmetélték és mindent megtesznek, hogy megbolondítsák, és mindenféle pszichológiai terrornak teszik ki. Ezt sokkal nehezebb olyannal eljátszani aki tudja, hogy mi a különbség.

Muszlimoknál azért gyakoribb a gyerekkori (nem csecsemőkori). metélés, ez erősen kultúrafüggő hiszen sok országban már az Iszlám előtt is szokás volt. Talán a gazdagabb országokban van elterjedőben, hogy amerikai mintára mindjárt a születés után megcsinálják.

 Hogy a test emlékszik-e a fájdalomra az érdekes, de hát fel van találva a lidocain....

Szegényebb országokban persze sokszor a mai napig nincs érzéstelenítés, és olyan korban csinálják amire mindenképpen emlékezni fog. Jó esetben valami hagyományos technikát használnak ami egy vágással távolítja el a fitymát akkor csak másodpercekig tart a fájdalmas rész. Ez nekünk kegyetlennek tűnhet, de ott egyszerűen más az emberek hozzáállása az ilyesmihez mint a fejlett országokban ahol már elszoktunk tőle, hogy a mindennapi élet milyen volt a modern orvostudomány előtt. Persze egyre inkább modernizálódik a dolog és gyakoribb, hogy steril körülmenyek között és helyi érzesteleníteben csinálják, de azért még teljesen hagyományos is sok van. Ennek ellenére akik átestek rajta nem szoktak mindenféle maradandó pszichológiai károsodástól szenvedni mint ami az ellenpropagandában szerepel.

Kicsit más a mentalitás mint amikor egy felnőtt ember attól retteg, hogy az első injekciót amit még érez sem fogja tudni elviselni. Pedig az összes kellemetlenség egy fejlett országban tényleg minimális ahhoz képest, hogy a világ szegényebb részein mi kell kibírni. 

GKM

2021-10-20 13:00:49

Ez kultúrafüggő. Nálunk nem elterjedt, míg az USAban elég gyakori. A babakorban körülmetélt kisfiúk nem is fogják tudni, hogy mit veszítettek, mivel eleve azzal a testképpel nőnek fel, hogy semmi nem fedi a makkjukat. Egy csomó muszlim országban is már addig haza se engedik a kisbabákat, amíg nincsenek körülmetélve. Persze ezen el lehet dilemmázni, hogy etikus vagy sem, mert hát voltak olyan hírek, hogy a test csak emlékszik a fájdalomra, de ezt én nem hiszem. Azt pedig végképp nem tartom helyesnek, amikor egy gyereket mással műtenek (pl. here vízsérv, torokmandula, vakbél), aztán az ébredésből felkeltve tudja meg, hogy ja egyébként a szülők kapcsoltan körülmetéltették vagy a doki egyedül döntött. Ilyen vad esetek az USAban fordultak elő, de szerencsére ma már nincsenek.

 

Magyarországon inkább az iskolaorvos szűrhetné ki a problémát, de egyrészt nem is minden doki néz bele a gatyóba, másrészt futószalagszerűen kell egy osztály nemek szerint gelosztott felét letudniuk és több tinit vizsgálnak azonos légtérben. Tehát van súly, magasság, vérnyomás, látás, lúdtalp, testalkat esetleg még vizeletteszt, de abban a közegben senki nem fog előállni intim problémákkal. Nekünk 12 és 14 évesen megnézték paraván mögött, de 16 és 18 évesen csak rákérdeztek, hogy minden rendben van-e odalent.

_vm_

2021-10-20 02:57:48

Én tudtam volna hátrahúzva hordani, de az nem volt az igazi. Sokszor visszacsúszott, meg addigra már többé-kevésbe eldöntöttem, hogy metélés lesz. Végülis ha piercinget akarsz csináltatni akkor se elégszel meg valami csiptetős fülbevalóval. Ez meg egy férfi számára sokkal fontosabb dolog, és pszichológiailag is sokkal erősebb a hatása. Nekem például nagyon jót tett, és sajnálom azokat akik évekig küzdenek magukkal mert telebeszélték a fejüket mindenféle baromsággal.

 

A legtöbb kifogás az áltudományos propagandaanyag, az meg aztán tényleg elképesztő hülyeség, hogy metélten  ne lehetne kiverni.

GKM

2021-10-20 02:05:22

Ha megnézed a női magazinokat, akkor ott mindig nyafognak, hogy a vizeletcseppek kifröccsennek a wc kagylóból. Holott lehet simán tudnának a pasik is célozni, ha hátrahúznák. Apám is inkább a csapba pisilt, amit utána leöblített. Ezt a jó vagy rossz szokást én is átvettem tőle idővel.

 

Az én esetemben olyan szóba se került, hogy hátrahúzva hordjam, mert olyan szintű fitymatúltengésem volt. Alkatilag is mindig duci voltam, tehát a farkam is rövidebbnek tűnt, mert a túlsúly miatt a bőr jócskán előretolódott, ha ez rá a jó szó. Tehát soha nem állt volna meg hátrahúzva, holott kisérleteztem ezzel-azzal, higy úgy maradjon. Nagyjából 14 évesen már tudtam, hogy ezt előbb vagy utóbb meg kell kurtítani.

 

Arra is tisztán emlékszem, hogy az urológus megvizsgál, majd a panaszomat hallva csóválja a fejét, hogy ennyi idősen már tudnom kellene, hogy hátra kell húzni pisilékor. Nem viccelek, de tényleg abban a pillanatban világosultam meg a vizsgálat közbeni óriási szégyenkezés közben. Alapvetően művelt és intelligens embernek gondoltam magam, aztán kiderült, hogy pl. ebben a témában mennyire sötét vagyok. Ma már nem ciki ezt bevallanom.

 

A kedvencem, amikor valaki azzal érvel a körülmetélés ellen, hogy akkor nem tudnak a fiúk majd maszturbálni. Egyrészt az emberi test rugalmas, míg az elménk kreatív. El tudjátok képzelni, hogy egyik koreai, arab vagy amerikai legény sem nyúl magához? Még ha feszesre vágják őket és szinte semmi mozgatható száron mozgatható bőr nem marad, akkor is megoldják nyállal vagy sikosítóval. A túl sok az már egy másik történet, mert az műhiba, de az nagyon ritka.

 

Ezeket csak azért meséltem el, hogy ha valaki olvasna itt minket, akkor vigyázzunk ezekre az alapvető intimhigéniás lépésekre. 

_vm_

2021-10-19 23:34:15

Én sose tudtam róla, hogy pisilés közben van aki hátrahúzza a bőrt, és csak azután tudtam meg, hogy ez szokás amikor már mindegy volt mert nem volt mit hátrahúznom.

Érdekes módon én kisgyerekkoromtól fogva szerettem azt az érzest, amikor a meleg víz érte a csupasz makkomat, úgyhogy persze nagyon szorgalmasan mostam.

Az csak évekkel később, tulajdonképpen már felnőtt koromban tudatosult bennem, hogy van akinek ez kellemetlen érzés sőt fájdalmas.

Akkoriban mások előtt nem volt divat hátrahúzni, biztos nagyon szégyeltem volna ha úgy meglátnak, és egyáltalán senki nem mutogatta magát úgy. Érdekes módon amióta nincs figymám azóta nem zavar, ha meglátnak de előtte nagyon furcsa lett volna csupasz makkal mutatkozni mások előtt.  Mondjuk lehet, hogy az csak gyerekes szégyenlősség volt.

Az mindig felbosszant amikor osztják az észt, hogy csak komoly orvosi indokkal szabad körülmetélni valakit. Nekem végülis semmi betegségem nem volt, mégis úgy érzem, hogy sokkal jobb metélten. Akkor milyen jogon akarja azt valaki akinek fogalma sincs róla, hogy miről beszél betiltani?

 

 

 

GKM

2021-10-19 18:18:26

Egy csomó aggódó szülő több kárt okoz, mint hasznot a feltépéssel. 2-3 éves korig nem is nagyon kellene húzgálni, nehogy berepedjen. Nekem ugyan anyám húzgálta és megtanított fürdetéskor, hogy magamnak csináljam. Ugyanakkor sose vették azt a fáradtságot a szüleim, hogy elmagyarázzák, hogy a fitymát hátra kell húzni pisiléskor. Egy apának ez a kötelessége lenne megmutatni vagy ellenőrizni. Nekem mindig ormányszerűen lelógott előtte 2-3cmre, s mindig a fitymámba pisiltem, ami felfúvodott. Még néztem is, hogy a vizelet áramlása milyen jelet hagy a bőr felnyomásával. Ciki vagy sem, de elmesélném, hogy soha egyszer nem jutott volna eszembe, hogy hátrahúzzam, mivel az annyira csak a fürdési rituálé része volt. Valahogy nem is tudtam volna elképzelni, hogy idegenek előtt hátrahúzzam. Úszásóra után is akkor még nem voltak öltözőkabinok, de ott sem volt szokás, hogy a fiúk megtörölték volna a makkjukat, bár nem is figyelgettem. Azt se magyarázták el az őseim, hogy pisilés előtt is illene kezet mosni, hogy a legintimebb, legérzékenyebb bőrdarabomat nem fogom meg koszos kézzel. Nem hinném, hogy én voltam az egyetlen. Cukorbetegnél is gyakoribb a fitymaszűkület vagy makkgyulladás, ha ők is ugyanúgy a fitymájukba pisilnek, mint ahogy én tettem. A magasabb cukorszint miatt nagyobb esély van helyi irritaciót, majd abból egy szűkülettel járó hegesedést összehozni. Aztán csodálkozunk, hogy ennyi fitymaproblémás van az országban. Iskolaorvosok nálunk ugyan megnézték 6, 12 és 14 évesen, de nem tudom, hogy most mi a helyzet. Sorozáson is csak addig voltam, amíg az egyetem miatt haza nem küldtek. Régen az volt az utolsó lehetőség intim problémákat kiszűrni, mert utána a 18-50 éves generáció szerintem közelébe nem megy bármilyen urológiai vizsgálatnak, ha csak nem akarnak rendőrök lenni. Szóval a többség hozzám hasonlóan restelli a problémáját, mintsem hogy tegyen ellene valamit. Pedig ha szeretkezni vagy utódokat nemzeni akarnak, akkor rendbe kell hozni a szerszámot. Én is évekig halogattam, mert senki nem akarja, hogy a nemi szervét vizslássák vagy átszabják, de valamit valamiért.

_vm_

2021-10-19 17:33:43

Akiket gyerekkorukban kínoztak mindenféle feltépéssel: Gondoljátok, hogy jobban jártatok volna, ha az első probléma után körülmetéltek volna és nem kellett volna vele felnőtt korotokig szenvedni mikor végre sikerült összeszedni a batorságot, hogy a kés alá feküdjetek?

Tudom, hogy ez mindig ellentmondásos kérdés, de leírasok alapján többszöri feltépést elviselni egyáltalan nem tűnik humánusabbnak mintha valakit metélnek és egyszer és mindenkorra megoldják a dolgot.

_vm_

2021-10-19 17:25:09

Az az érdekes, hogy én tényleg "csak úgy" lettem metélve, egyszerűen mert tudtam, hogy van ilyen lehetőség és én úgy döntöttem, hogy akkor én olyat szeretnék.

Utólag aztán méginkább megerősödött az a véleményem, hogy ez nagyon jó, és mostmár el sem tunám viselni ha lenne fitymám, olyan régen nincs, hogy az valami extra résznek tűnne.

Mondjuk én jó régen lettem metélve, amikor még kevésbé volt divat, hogy orvosi indok nélkül ilyet csináljon valaki, de annak ellenére nekem így jobb volt.

Ami nagyon sokkoló volt az az volt amikor rájöttem, hogy sokan mennyien ellene vannak még olyan országokban is ahol a férfiak nagyrésze metélt és, hogy mindenféle hülyeségeket összehordanak, hogy milyen ártalmas.

GKM

2021-10-19 11:08:34

Kezembe akadt egy 2017-es és 2018-as jelentés, amelyek alapján kb. 3300-3500 phimosis műtétet végeznek az országban. Ez persze nem jelent feltétlenül körülmetélét, mert lehet bemetszés is. Egy kis matekozással ez évtizdenként kb. 35 ezer férfit jelent, míg durván a várható élettartam alapján 6 évtizedre számolva akkor olyan 200 ezer fő. Ha a 10 milliós lakosság felét, kb. 5 milliót számítunk férfinak, akkor ez kb. 4%-os körülmetéltséget jelenthetne még a magánműtéteket nem számítva is, de a valós szám ennél jóval kisebb, olyan 1-2% lehet. 

 

Ha ránéztek a gyakori kérdésekre, ott is sok fitymaproblémás fiú és férfi kér tanácsot többniyre aktív nemi élet kezdetekor. Most vagy a szülők hanyagolják el az intimhigénia oktatását vagy az iskolaorvosok nem szűrik ki őket vagy ennyire szégyellős és jogait fitogtató öntudatos lett az új férfigeneráció. Így is a HPV oltást is szorgalmazni kellene a fiúknak is, de az oltásellenesek beleborzonganának, ha kötelezővé tennék. Sajnos nekünk is a családom szinte minden nőtagjának volt valamilyen intim nőgyógyaszati problémája (pl. méhnyak elváltozások), holott nem hinném, hogy a partnereik nem mosták volna a fütyijüket. Egyszerűen tünetmentesen is lehetnek hpv hordozók a palik, de a legbiztosabb a körülmetélés és oltas kombináció lenne. Nyilván a műtét nálunk sosem lesz elterjedt vagy szélesebb körben elfogadott, ezért az oltást kellene a tiniknél preferálni, mert nem veszíthetünk el több ezer női beteget évente emiatt. Most nem mondom, hogy boldog bolodgtalan metéltesse magát körül, de a teljes egészségügyi képhez és előnyhöz kapcsoltan a másik nem is hozzátartozik.

kristofbmx

2020-07-27 11:38:05

A körülmetélés ellenesek soha semmit nem vesznek figyelembe csak azt szajkózzák hogy "ne vágass!" és ezt a véleményt akarják mindenkire ráerőszakolni nemtörődve azzal hogy milyen káros hatása van !

kristofbmx

2020-07-27 11:09:06

Részben nekem is volt lelki oka is , egyrészt mint ahogy nálad nekem is volt egy enyhe szűkületem illetve az ejakuláció is nagyon gyorsan bekövetkezett emellett még a szagokkal is hadilábon álltam mert hiába mostam rendesen nagyon rövid időn belül újra kellemetlen szaga lett főleg a nyári időszakban ehhez még hozzájön a gyerekkori fájdalmas "felrántás" emléke is , úgy érzem hogy abszolút megérte körülmetéltetni mert minden előzőleg felsorolt problémám megszűnt tőle és egészséges lett a péniszem.

tfytfy

2020-07-26 15:21:45

Hozzászólva az előző gondolatokhoz, nekem a legnagyobb problémám a körülmetélés-ellenesekkel, hogy nem veszik figyelembe a dolgok lelki oldalát. Nekem ugyan enyhe fitymaszűkületem volt csak - valószínűleg sok ember tudott volna teljes életet tud élni egy ilyen mellett -, azonban a gyermekkori kellemetlen élményeim miatt már ez is rengeteg komplexust ébresztett bennem. Felnőttként jöttem csak rá, hogy jobban járok, ha körülmetéltetem magam, mert ez a félelem magától nem múlik el. Szóval számomra a műtét inkább lelki felszabadulást adott.
kristofbmx

2020-07-23 09:40:50

Erről én is így vélekedek _vm_  , mér lenne baj az ha valakinek így tetszik jobban és orvosi indok nélkül is megcsináltatja... emiatt nem kellene senkit megbélyegzni normális esetben....ha pedig valakinek orvosi okból van szügsége rá azt meg a legnagyobb ostobaság lebeszélni nembeszélve arról hogy jóval súlyosabb követkeményei is lehetnek , volt itt is olyan aki túl sokáig halogatta a dolgot emiatt ráment a gyulladás a veséire és a herékre... mire kórházba ment odáig fajult a dolog hogy majdnem leállt a vesélye és később az egyik heréjét is el kellett távolítani... Ezért igazán veszélyesek ezek az ellen propagandisták mert a következményeivel nemtörődve cselekszenek ezzel nagy kártokat okozva....

admin

2020-07-19 06:25:06

Szia! Regisztrálj az oldalon és sok orvos elérhetősége van fenn és a beszámolók között látod a munkájukat is.

Krufy

2020-07-18 23:12:16

Én szeretném megcsináltatni de nem tudom melyik orvoshoz menjek aki szépen megcsinálja. Tudtok ajánlani? Rettegek, hogy csúnya lesz és undorodni fogok a saját farkamtól..
_vm_

2020-04-30 05:38:12

Igen, rengeteg körülmetélés ellenes írás van az Interneten, úgy tűnik sokan rettenetesen útálják, hogy körülmetélték őket, vagy elvből irtóznak még a gondolatától is.
Nem tudom, hogy ezek közül hányan vannak azok akiknek elrontották a műtétjét, de arra az a megoldás, hogy rendbe kell hozni. Nekem is két korrekcióba tellett mire jó lett.
Viszont a végeredmény az összehasonlíthatatlanul jobb mint amikor még volt fitymám, pedig én saját elhatározásból lettem körülmetélve, nem is orvosi okból.
Azt el sem tudom képzelni, hogy aki valami betegséggel szenved annak ne javítana az életminőségén ha megcsináltatja.
Mondjuk Magyarországon még a társadalmi elfogadottsággal is baj van és sokan úgy viselkednek mintha annak a bőrdarabnak a leszedetése valami súlyos deviancia lenne és nem egy egyszerű egészségügyi beavatkozás amit világszerte a férfiak több mint egy negyedén elvégeztek, tehát még csak nem is olyan ritkaság.
Pedig még ha különösebb indok nélkül metélteted körül magadat mert neked úgy tetszik akkor is kinek mi köze hozzá, és mivel kifogásolhatóbb ez mint mondjuk egy tetoválást csináltatni?

kristofbmx

2020-01-26 08:18:56

Az a gond hogy sok a téves és félrevezető információ amik félre vezethetik azt aki tapasztalatlan és van is egy olyan réteg aki megrögzötten TKM ellenes és mindenkit erőszakosan próbálnak lebeszélni róla hogy megcsináltassa a következményeivel nemtörődve :/

_vm_

2020-01-20 14:40:11

Miért halogatják olyan sokan a körülmetélést?
Gyakori megjegyzés a beszámolókban, hogy "csak azt sajnálom, hogy nem csináltattam meg előbb".
Tulajdonképpen ezt még az önkénteseknél is nehéz megérteni -- nem tudom, hogy volt-e már olyan, hogy valami évekig vágyott rá, hogy körülmetéltesse magát aztán meggondolta a dolgot.
Viszont vannak akiknek orvosi okokbolól nincs más választása és mégis inkább évekig vakarják a falat valami gyulladás miatt mielőtt rászánják magukat, hogy megcsináltassák a körülmetélést.