A körülmetélés Nigériában

2020-07-11 09:01:27

Egy Magyarországon élő nigériai (ibo) fiatalember meséli

Az ibo vidékeken (Dél-Nigéria) a körülmetélés néhány hónappal – két-három hónappal – a baba megszületése után csinálják, és egyszerűen így növünk fel, s általában nem is tudjuk pontosan, hogy mikor metéltek körül, hacsak nem kérdezősködünk a szüleinknél.  Én sem tudom, hogy mennyi idős voltam, amikor a körülmetélésemet csinálták, s biztos vagyok benne, hogy a legtöbb fiú ugyanígy van ezzel.

Az iboknál egyszerűen az a normális, ha valaki körül van metélve, egyszerűen ez a mi kultúránk része.  Szerintem nincs is olyan ibo, aki körülmetéletlen.  (Az ibo nép egyébként istenhívő, keresztény.)  Régen még tradicionális módon csinálták a körülmetélést (tehát valami javas-ember), de most már –legalábbis a városokban, ahol a gyerekek mind kórházban születnek – mindig a kórházban, orvosok csinálják a körülmetélést.

Észak-Nigériában muszlimok élnek (hauszák), és ott más a szokás: a muszlimoknál később, mármint idősebb gyerekeknek csinálják meg a körülmetélést, de erről nem tudok sokat.

Egyébként mi Nigériában nem szoktunk a körülmetélésről beszélgetni, mert mindenki tudja, hogy az újszülötteket néhány hónapos korban körül kell metélni.